Tel: +387 (0) 57/223 465

direktor@vodovodpale.com

Тел: +387 (0) 57/223 465

direktor@vodovodpale.com

JP VODOVOD I KANALIZACIJA a.d. Pale

Rekonstrukcija čeonog zida objekta sabirnog bazena kaptaže vrelo Prača

U nizu poslova koje su tokom ove godine uradili radnici JP „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Pale, jedan od zahtjevnijih je svakako bio sveobuhvatan zahvat na čeonom zidu objekta sabirnog bazena kaptaže Vrelo Prača, koji je, što zbog starosti objekta, što zbog osjetljivosti i potrebe da se zadrži autentičan izgled zdanja starijeg od vijeka, podrazumijevao veliko znanje, ali i još veći trud da sve bude završeno na valjan način.

Naime, sredinom mjeseca maja došlo je obrušavanja dijela čeonog zida na sabirnom bazenu kaptaže Vrela Prača, objektu koji je izgrađen u periodu od 1912. do 1918. godine.

Čeoni zid je debljine oko metar i zidan je suhozido, sa dva do tri reda kamena u sitnom pijesku i ispunom od sitnijih komada kamena. Radovi na rekonstrukciji zida su počeli 01. juna i završeni su za rekordnih 45 dana.

Iako je bio obrušen samo dio zida, sanacija je mogla biti izvršena samo potpunom rekonstrukcijom. Hronološki, na početku je srušen zid i pritom se vodilo računa da se sačuva što više kamena u prvobitnom stanju, kako bi se mogao ponovo ugraditi. Rekonstrukcijom je izvršeno rušenje kompletnog zida i ponovno zidanje zida istim kamenom, prema prvobitnim gabaritima i izgledu zida. U okviru radova na rekonstrukciji izvršena je zamjena bravarije na objektu, rekonstrukcija elektroinstalacija i vanjsko uređenje oko objekta. Takođe, izvršeno je i čišćenje drenažnih kanala, a nije izostala ni sanacija rasvjete, tako da je ovaj važan objekat sada u novom ruhu.

Pored toga, zanovljen je i objekat u kome borave nadzornici, ugradnjom nove stolarije, koja je poboljšala uslove za boravak i rad zaposlenika, a u istom objektu će već dogodine biti urađeno potpuno unutrašnje uređenje, koje podrazumijeva zamjenu zastarjelog stropa i podova.

Sve pomenute radove je izvodilo i finansiralo J.P. „Vodovod i kanalizacija“ a.d. Pale.

PRIJE REKONSTRUKCIJE ČEONOG ZIDA SABIRNOG BAZENA KAPITAŽE VRELO PRAČE

[Best_Wordpress_Gallery id=“3″ gal_title=“Prije rekonstrukcije vodovod Vrelo Prače“]

IZVOĐENJE RADOVA

[Best_Wordpress_Gallery id=“7″ gal_title=“IZVOĐENJE RADOVA VRELO PRAČE“]

POSLIJE REKONSTRUKCIJE ČEONOG ZIDA SABIRNOG BAZENA KAPITAŽE VRELO PRAČE

[Best_Wordpress_Gallery id=“9″ gal_title=“POSLIJE REKONSTRUKCIJE ČEONOG ZIDA SABIRNOG BAZENA KAPITAŽE VRELO PRAČE“]

 

vodovod

vodovod

Прочитај пропуштено:

Видео
Пусти видео запис