Tel: +387 (0) 57/223 465

direktor@vodovodpale.com

Тел: +387 (0) 57/223 465

direktor@vodovodpale.com

JP VODOVOD I KANALIZACIJA a.d. Pale

Завршена санација сухозиде мосне конструкције на дионици главног транспортног цјевовода од изворишта Прача –до резервоара Бистрица

У периоду од августа до септембра 2020 године извршена је санација сухозиде мосне конструкције на дионици гравног транспортног цјевовода од изворишта Прача –до резервоара Бистрица.
Урушена сухозида мосна конструкција, којом је извршено премоштење цјевовода преко изванредно неприступачног терена испресјецаног великим каналима, стрминама, планинским вододеринама и покривеног густом шумом представља једини пут којим се цјевовод могао адекватно трасирати у вријеме кад је изграђен, и представља велики подухват чак и сто година касније. Ова импресивна интерпретација инжењерског знања из времена почетка двадесетог вијека (цјевовод грађен у периоду од 1912. до 1918. године) током стољетне експлоатације и бурних промјена урушила се што је пријетило угрожавању стабилности цјевовода, од кога зависи водоснабдијевање великог броја становника Сарајевско-романијске регије.
Приликом реконструкције циљ је био не само оспособљавање носиве конструкције, него се водило рачуна о задржавању импресивног изворног изгледа као симбола инжењерства са почетка вијека, чија карактеристика уклапања у природни амбијент не може бити замијењена финансијски мотивисаним „савременим“ приступима.
На овај начин осигурана је потребна носивост овог објекта, сигурност у погледу водоснабдијевања а задржала се естетика и живост цијеле грађевине.
Vodovod

Vodovod

Прочитај пропуштено:

Видео
Пусти видео запис